Sci-fi a fantasy

PÁTEK

Útočiště pro sociofoby

Útočiště pro sociofoby

Přijďte se k nám zašít před světem a strávit hodinku či dvě v potemnělé místnosti, kde nebudete muset s nikým interagovat, jen vnímat svět ušima a očima. Pustíme si virální senzaci, můžete ji znát mimo jiné podle tanečku, který převálcoval TikTok.

(Alexis a Voronde)

Universal Classic Monsters

Universal Classic Monsters

Monstra z klasické éry Hollywoodu. Kde se vzali, co je formovalo a jak moc jsou známé i v dnešní době.

(Doktor)

Slashy music videa

Slashy music videa

Ukážeme si výběr video výtvorů fanoušků, kteří mají rádi, když se pánové mají rádi.

(elirwen)

SOBOTA

Vstáváme s Dračím princem

Vstáváme s Dračím princem

Začněte den s příběhem o dvou lidských princích, kteří jsou nuceni uzavřít spojenectví s elfskou vražednicí Raylou a vydat se na neuvěřitelnou cestu, která může přinést mír do jejich válčících zemí.

(Alexis a Voronde)

Svačinka se Stařenkou Oggovou

Svačinka se Stařenkou Oggovou

Přijďte si nechat podráždit chuťové pohárky tím nejlepším, co nám tento klenot zeměplošské gastroliteratury přináší. Kam se hrabe Magdaléna Dobromila na Gytu Oggovou!

(VeHaLi a Rausek)

Zeměplocha a sociální témata

Zeměplocha a sociální témata

Již téměř tradiční přednáška na téma sociální problematiky v zeměplošských knihách. Jaká vážná témata se skrývají pod suchým humorem a jak se k nim Terry Pratchett stavěl? Od feminismu po náboženství, v téhle přednášce se podíváme na nejčastěji zpracovávané problematiky, s nimiž se Zeměplocha potýká, a na to, co tím chtěl básník vlastně říci.

(Jon Silverstone)

Poznávačka znělek sci-fi seriálů

Poznávačka znělek sci-fi seriálů

Pustíme si audio ukázky znělek známých i méně známých sci-fi seriálů a na Vás bude je správně poznat. A nebojte, bude se vybírat z možností.

(elirwen)

Pod pokličkou produktivní UI

Pod pokličkou produktivní UI

Máme tu DALL-E pro obrázky, UI skládá písničky od Beatles a práci do školy za nás píše Chat od OpenAI. Tohle vše nám má především pomáhat, ale pomáhá to také samo sobě. Jak je to po dvou letech od poslední přednášky s produktivní inteligencí? A co je to vlastně to slovo “produktivní”? Je to opravdu to samé, co tím myslíme my lidé?

(Michal Rada)

JWP aneb jak dostat popkulturu do škol

JWP aneb jak dostat popkulturu do škol

Sci-fi a fantasy komiksy, filmy i seriály - aneb jak dostat popkulturu do škol. Dinosaurus české scifi vypravuje o svých cestách po republice a komentuje některé filmové trháky či seriály. A rád si poslechne i vaše názory... prostě přijďte na pokec.

(Jiří Walker Procházka)

Pohádkové motivy v Zaklínači

Pohádkové motivy v Zaklínači

To, že se Andrzej Sapkowski při vymýšlení netvorů světa Zaklínače inspiroval v evropsko - asijském folkloru je známá věc. Ale toto není jediné. Do svých příběhů promítnul i různé klasické pohádkové motivy. Budu mluvit nejen o tom jaké a kam, ale i o historii těchto pohádek.

(Doktor)

Irsko ve fantasy

Irsko ve fantasy

Irsko — země proslulá whiskey, zelenými pastvinami a folklorem tak bohatým, že jen málokterá fantasy si z něj nepůjčuje. Do jaké míry jsou výpůjčky různých autorů přesné? Jak je obraz Irska používaný ve fantasy, a co na to Irové? Je irština jazyk elfů? Na tyto a další otázky se pokusím odpovědět a když zbyde čas, možná vám ještě ukážu něco málo z irštiny samotné.

(Jon Silverstone)

Sci-fi, odpad nebo vrchol kinematografie?

Sci-fi, odpad nebo vrchol kinematografie?

Kanada je země neomezených nápadů. Tak schválně: Sýrie se záběrem na malebný český kostelík, gumová kačenka jako emzák, a co super počítačový virus nebo šílená polární bouře? Že to znáte? Kanada na nás chrlí sci-fi jak na běžícím pásu ale jak je to s kvalitou? Tak to si povíme. Šílenosti included.

(Lucy Leveller)

Lucca Comics & Games

Lucca Comics & Games

Toužíte navštívit zajímavý evropský con, ale nechce se vám do davů v Essenu či na comic conech? V tom případě Lucca Comics & Games - největší evropský komiksový festival - rozhodně není pro vás. Pokud ale toužíte strávit dušičky v Toskánsku a okusit pravý italský chaos, budete spokojeni. Přednáška vás provede objednáním vstupného (ne, bohužel to nebude v angličtině), poradí, kde nejlépe bydlet, jak se dostat do Luccy a naučí vás pár základních frází pro přežití v Itálii.

(Voronde)

Kolo času – Wheel of Time

Kolo času – Wheel of Time

Kolo času se otáčí a věky přicházejí a odcházejí. Nejrozsáhlejší knižní sága a seriál Amazon Prime. Jaké jsou rozdíly mezi knižní předlohou a první sezonou seriálu? Kde se Robert Jordan inspiroval a koho inspiroval? Kdo jsou Aes Sedai, kdo jsou Zaprodanci? Zvítězí Světlo nebo Temný? Pozor, tato přednáška může obsahovat spoilery.

(Moirain)

V jako Vendeta, komiks vs film

V jako Vendeta, komiks vs film

Máte pocit, že film nikdy zcela nevystihne svou předlohu? Je to tak, ale o to se u tohohle snímku ani nesnažili a udělali svébytné dílo. Pojďme se společně ponořit do hlubin řemeslného komiksu a legendárního filmu.

(Toustovač)

Překlady Marvelu před rokem 2000

Překlady Marvelu před rokem 2000

Filmy a seriály inspirované Marvel komiksy vznikají už dlouhou dobu. Některé z nich byly i přeloženy do češtiny. Co všechno to bylo a jaká byla kvalita jejich překladu? Přijďte nejenom zavzpomínat, ale i se pobavit.

(Doktor)

NEDĚLE

Vstáváme s Kouzelnou Beruškou

Vstáváme s Kouzelnou Beruškou

Po dlouhém dni plném zážitků vám Kouzelná Beruška a Černý kocour zpříjemní ranní vstávání. Klidně si sem doneste snídani od piráta Luigiho a nechte se unášet kouzlem.

(Alexis a Voronde)

Podcasty Rusty Quill

Podcasty Rusty Quill

Rusty Quill je firma stojící za jedním z nejúspěšnějších hororových podcastů, The Magnus Archives, který se dočkal určité slávy i v našich končinách. Není to ovšem zdaleka jediný počin téhle skupiny britských podivínů, a už vůbec ne jediný, který stojí za poslech. Od Pathfinder kampaně přes improvizační sci-fi komedii po hovory téměř o čemkoli, Rusty Quill jsou tvůrci, které stojí za to znát.

(Jon Silverstone)

Amazon Prime - vyplatí se?

Amazon Prime - vyplatí se?

Netflix, Disney+, HBO Max, VOYO, Rakutan... streamovací služeb je skoro tolik jako kocourových obleků v šatníku. Ale co vyzkoušet ten maličký Amazon, který je za poloviční cenu než ti ostatní? Znamená poloviční cena polovinu zábavy? Zbylo pro něj vůbec něco, když ho ti giganti o všechno okradli? Přijďte a uvidíte, jestli mu dát aspoň na chvíli šanci či ne.

(Allie)