Sci-fi a fantasy

Sanctuary for all a Nikola Tesla

Sanctuary for all a Nikola Tesla

Upíři, mořské panny, yetti, vlkodlaci jsou abnormálové mezi námi. Možná je znáte nebo jste jedním z nich. Sanctuary je shromažďuje a ochraňuje. Zajímá vás, kdo je Nikola Tesla? Nebo snad skutečná identita Jacka Rozparovače? Pak vstupte do světa Amandy Tapping společně s námi!

Přednášející: Lucy Leveller, Rayne

Harry Potter ateliéry v Londýně

Harry Potter ateliéry v Londýně

Zajímá vás, jak to vypadá v Příčné ulici ve skutečnosti? Nebo snad chcete vidět Velkou síň zblízka? Od svezení Záchranným autobusem po obchůzku Bradavického hradu. Podíváme se na celou, několikahodinovou tour pěkně zblízka.

Předášející: Lucy Leveller

Poznej film podle hudby

Poznej film podle hudby

Myslíte si, že znáte mnoho filmů? A vnímáte s příběhem i hudební doprovod? Poznáte snímek podle úryvku melodie či písně? Tak napněte uši a otestujte své znalosti a paměť v soutěži filmové hudby. Nebo si zkrátka přijďte připomenout známé nebo poznat dosud neznámé filmy.

Moderuje: DORFL the Sane

Snídáme se Stařenkou Oggovou

Snídáme se Stařenkou Oggovou

Přijďte na vlastní chuťové buňky vyzkoušet recepty jedné z neproslulejších Zeměplošských kuchařek, Stařenky Oggové! V letošním snídaňovém speciálu budete moci okusit jídla, která vás zarunčeně zvednou postele, i taková, která vám nadlouho nedají spát. Za úrazy způsobené nekontrolovatelným smíchem, přesycením chuťových pohárků a za zachování slušných ideálů o jídle neručíme!

Moderují: Rausek & VeHaLi

Velká Británie ve středověku

Velká Británie ve středověku

Historie Velké Británie od jejího „počátku“ až k příchodu Tudorovců alias kam až se stačíme dostat. Přednáška bude vedena odborně ale ne nezábavně (snad).

Přednášející: Drake & Kayky

Být či nebýt sprostý?

Být či nebýt sprostý?

Jako děti nás rodiče nejednou napomenuli, ať nemluvíme sprostě, jinak nám zakážou televizi. Podobně to funguje i ve světě scénáristů a spisovatelů, které za neslušné výrazy čekají mnohdy tučné pokuty. Jenže když musíš, tak musíš, a proto se obzvláště autoři sci-fi a fantasy uchylují k tvorbě vlastních nadávek, aby zachovali drsnější ráz prostředí, ale netrpěli cenzurou. Zajímá vás, jak urazit trpaslíka, robota, či snad celý vesmír? Přijďte si s námi zanadávat.

Přednášející: Plavčík

Disney filmy, které neminout

Disney filmy, které neminout

Nechte se očarovat výběrem nejlepších filmů Walta Disneyho.

Přednášející: Allie

Hodina proti stresu aneb maluji, maluješ, malujeme

Hodina proti stresu aneb maluji, maluješ, malujeme

Antistresové omalovánky jsou hitem doby, všichni je mají, dokonce i Zeměplocha. Přijďte si s s námi vymalovat zeměplošské motivy. Motivy i pastelky budou na místě k dispozici, ale můžete si donést i vlastní náčiní (profesionálními pastelkami ani fixami bohužel nedisponujeme). Vymalované obrázky můžete posléze zapojit do soutěže o nejhezčí malůvku.

Moderuje: Alexis

Cosplay bez předlohy

Cosplay bez předlohy

Známe to všichni. Čteme knihu a zalíbí se nám nějaká postava… A pak ji chceme cosplayovat. Ale jak? Když kniha nemá ilustrace a film ani videohra není? Jak se dělá kostým jen podle popisu? A jak udělat takový kostým aby vám sedl? Vadí, když popustím uzdu fantazii a něco pozměním? A dá se vlastní charakter vůbec považovat za cosplay? Přijďte si poslechnout přednášku i zadiskutovat si na toto téma.

Přednášející: Karra-Karra

JWP vs. fantastika

JWP vs. fantastika

Pojďte se i letos zakousnout do vyprávění bouřliváka české sci-fi, Jiřího W. Procházky. Stále aktivní a píšící dinosaurus, který s s naší fantastikou prožil a propsal celých 30 let má stále co sdělit…

JWP vám naservíruje minulost i budoucnost jeho tvorby – od nových příběhů sci-fi přes komiksy, detektivky až k vydávání audioknih českých autorů…

Přednášející: JWP

House of Cards

House of Cards

S rostoucí popularitou amerického House of Cards by bylo vhodné si připomenout původní britský seriál. Ve fiktivním scénáři Francis Urquhart hledá pomstu za nenaplnění ambicí, bojuje s čerstvým králem i vnitřní opozicí. Exceluje v hlavní roli Ian Richardson? Jsou seriály nabité napětím a zákulisními hrátkami? Můžete si to myslet, ale musíte pochopit, že komentáře se dočkáte až na přednášce.

Přednášející: Vojtěch Nitra

Proč milujeme Blizzard?

Proč milujeme Blizzard?

Proč jsou hry od Blizzardu skvělé? Proč Blizzard jako společnost je jedna z nejlepších herních společností? A co Vás vlastně od Blizzardu baví nejvíc? Celkové shrnutí všech her a akcí od Blizzard Entertainment.

Přednášející: Kaywinnit

Lucifer

Lucifer

Lucifera už nebaví byť najvyšším pánom pekla, je znudený a nešťastný. Rozhodne sa preto rezignovať na svoju funkciu a nechá sa strhnúť krásou, leskom a lákavou šialenosťou mesta Los Angeles. Tú si užíva vďaka miestnej polícii, ktorej pomáha chytať kriminálnikov.

Přednášející: Alexis

For the Love of Spock

For the Love of Spock

Dokument je trochu o Spockovi, více o Leonardovi a snad ještě více o Adamovi a o tom, jaký vliv na něj otcova role měla. Příběh je vyprávěn chronologicky, prostor pro vyjádření dostali snad všichni, kteří k tomu měli co říct, včetně několika trekkies, tedy vlastně trekkers, jak by řekl Leonard.

Přednášející: Alexis

You, Me and the Apocalypse

You, Me and the Apocalypse

K zemi se blíží kometa a lidi čeká podobný osud jako kdysi dinosaury. Jak se s tím vyrovnají naši hrdinové? Přijďte a uvidíte.

Přednášející: Alexis

Terry Pratchett: Back in Black

Terry Pratchett: Back in Black

Dokumentární vzpomínka na Terryho Pratchetta.

Přednášející: Alexis