Hlavní sál

Možnosti existence života ve vesmíru z pohledu fyziky

Možnosti existence života ve vesmíru z pohledu fyziky

Jaké jsou astronomické a fyzikální předpoklady pro vznik života ve vesmíru? Jaké podmínky musí splňovat planeta, aby mohla hostit vyspělejší formy života? A jaké předpoklady musí mít hvězda nebo hvězdná soustava takové planety? Jsou nutnou podmínkou plynní obři či snad větší měsíc obíhající kolem planety? Jak nebezpečné místo je galaxie a co to je galaktická obyvatelná zóna? Čím vším mohou životu ublížit supernovy, gama záblesky nebo černé díry? A konečně, co základní charakteristiky vesmíru jako celku? Jaké známe základní fyzikální konstanty a jaké následky by jejich změna měla? Je lidstvo opravdu jedinou inteligentní civilizací vesmíru, jak jsou přesvědčeni tvůrci Červeného trpaslíka?

Přednášející: Vítězslav Škorpík

Kocourův šatník

Kocourův šatník

Zajímalo vás někdy, jestli máte se svým šatníkem na to, aby jste se rovnali Kocourovi? Odpověď je jasná. Nemáte! Ale nevadí, přijďte se dozvědět něco o jeho šatníku a jak se tomu alespoň přiblížit.

Přednášející: Joker

Snídaně s Chrisem Barriem

Snídaně s Chrisem Barriem

„Nachystejte mi uzenáče, na snídani jsem zpátky.“ aneb Přijďte se dozvědět něco o úžasném herci Chrisi Barriem a k tomu se ještě dobře nadlábnout!

Přednášející: Jessica

Mistrovství ČR v zírání

Mistrovství ČR v zírání

Jediné mrknutí a je po všem! Přijďte poměřit své síly v tomto Sportu s velkým „S“ s největšími borci světa! Nejen pro fanoušky seriálu Velkovlak.

Moderují: Kohy, Viky, Obscuro

Kosmonautika převážně nevážně

Kosmonautika převážně nevážně

… aneb Co dělají kosmonauti, když se řídící středisko nedívá.

Létat do kosmu je zodpovědné a nebezpečné povolání - ale i při velkém množství práce si kosmonauti musí najít čas na jídlo, spánek a relaxaci. Co se děje na oběžné dráze, když se řídící středisko nedívá? Jak si kosmonauti připravují oběd a proč v kabině nesmí poletovat drobky a kapičky vody? Jak se myjí a chodí na záchod, a jak se kosmonautům na kosmické stanici spí? A je v kosmu místo třeba i na sex?

Přednášející: Milan Halousek

Scott's Ultimate Red Dwarf Guide

Scott's Ultimate Red Dwarf Guide

Scott has watched Every Episode of The Hit Show all in a Row … and this is what he thinks of the Marathon … and a quiz.

Přednášející: Scott Lee Hansen

KOSMO - stále výš a za rozumnou cenu

KOSMO – stále výš a za rozumnou cenu

Jak se v místních podmínkách vizuálně vytváří seriál o Češích letících do vesmíru? Výtvarník KOSMA Daniel Špaček vám ukáže, jak se vyrábí Měsíc ve studiu č. 5, kolik tramvají je potřeba na výrobu jedné rakety a jaké peripetie obnáší, sehnat něco tak banálně běžného, jako je vycpaná ovce. Následuje beseda s občany. (Pořad přinášejí Spojené drůbežárny.)

Přednášející: Daniel Špaček

Ecinčetápz Yrtses Ínčaznes

Ecinčetápz Yrtses Ínčaznes

Zpátečnické trio naposled (nebo poprvé?) v tomto vesmíru! Přijďte si odposlechnout naši přednášku a odnaučit se spoustu zajímavostí! V soutěži můžete přijít o hodnotné ceny!

Přednášející: Ecinčetápz Yrtses Ínčaznes

Trpaslík česky a anglicky: vtipy ztracené a nalezené

Trpaslík česky a anglicky: vtipy ztracené a nalezené

Český dabing Červeného trpaslíka je nepřekonatelný. Ale nepřicházíme tím o něco? Na přednášce porovnáme rozdíly mezi originálem a českým překladem ve vybraných scénkách.

Přednášející: Ecinčetápz Yrtses Ínčaznes

Holografie

Holografie

Asi všichni známe hologramy z Červeného trpaslíka či Hvězdných válek. Ale kdo z vás ví co to hologram ve skutečnosti je? Můžeme opravdu vytvořit trojrozměrný hologram? Mohl by snad Rimmer opravdu mluvit, chodit a po přechodu na tvrdé světlo se i dotýkat předmětů? Co to vlastně tvrdé světlo je? Jak to souvisí s výzkumem základních elementárních částic? Co vlastně víme o světlu? Jaká byla historie jeho výzkumu? Je už vyřešen letitý spor zda je světlo vlnění či částice? A jak do této otázky promlouvá moderní kvantová mechanika?

Přednášející: Vítězslav Škorpík